donderdag 23 oktober 2014

Uit het dagboek van een onbestorven weduwe – 76

De veranderingen in zijn functioneren heeft hij vastgelegd. Dat is handig bij revalidatie en ondersteuning – om richting te geven. Niet uitgebreid, niet uitputtend; twaalf pagina’s in een klein rood notitieboekje. Vandaag kom ik het tegen. Er steekt een pen op de plek waar hij is gebleven. Daar stoppen de aantekeningen en volgt de maagdelijkheid van het onvoorziene. De beperkingen die nog zullen opduiken.
Notities bijhouden vergt hem de extra aandacht die hij eigenlijk niet heeft. Logisch dat hij het boekje zo snel weer heeft weggelegd. Het past niet in zijn routine; er zelf om denken valt buiten zijn bereik. Hoe nuttig het ook zou zijn, zijn beleving is een andere.
Iedere situatie brengt gewaarwordingen mee. Zoals zinnen begoocheld worden door een illusionist houden zijn hersenen hem voor de gek, zetten hem op het verkeerde been. Hij is een onbestuurbaar vehikel, een op hol geslagen rijdier, die de werkelijkheid best wil zien maar als ongrijpbaar steeds moet aanpassen; en met een eigen perceptie.
Nu dringt tot hem door dat even omschakelen om een telefoon te beantwoorden, niet zo vanzelfsprekend is. Of dat strepen in de vloerbedekking van een draaideur hem zeeziek maken. Of dat een klus niet afkomt omdat hij toch dat stomme telefoontje heeft beantwoord. Of dat hij die verkoper aan de andere kant van de lijn niet meer van zich af kan schudden omdat hij alleen maar beleefd kan blijven. Of dat hij van een gebroken glas alleen de grote scherven opruimt. Of dat een route plannen niet vanzelf gaat. Of... Meer heeft hij niet opgeschreven.
Het zijn gewaarwordingen, steeds nieuwe ontdekkingen; en die blijven komen. Een ander mens in dezelfde gedaante. Hij en ik, we hebben hem opnieuw moeten leren kennen. Wat geen geringe prestatie is. Herkenning en erkenning gaan daaraan vooraf. Aanvaarding ook. Er is in hem een uitzonderlijk mens ontstaan. Een mens met een bijsluiter; de moeite waard om te leren kennen. Wat zou het toch mooi zijn als de naasten uit zijn geboorteplaats hem opnieuw zouden willen leren kennen en met hem willen ervaren dat het bestaan veel meer kanten heeft.

© jvs